Szatmári szilvatorta

Itt vagyunk hát a csodálatos ősz közepén, ilyenkor egy picit mindenkinek jobban kedve támad valamilyen süteményt sütni, igazam van, vagy igazam van? 

Szatmári szilvatorta

Van valami az őszi sütésekben, amikor kint hullanak a levelek, sárgul, pirosodik a táj, bent, a konyha melegében pedig édes, fűszeres illatok keringenek. Nem hiányozhat a fahéj, a szerecsendió egy desszertből sem, ennek a szigorú szabálynak megfelelő receptet mutatnék be én is most. 

A szatmári szilvatorta  Magyarország Országtortája volt 2008-ban, gyerekkoron nagy-nagy kedvence. Úgy emlékszem éveken keresztül, ha meglátogattunk egy cukit, és volt a kínálatban, számomra abban a pillanatban eldőlt, mit kóstolok meg (ezredszerre is 😀 ).

Szatmári szilvatorta

Az általam tökéletesített változat maga a tömör gyönyör, sűrű, aszalt szilvában dúskáló diós piskótával, amelyet mandulás és csokoládés főzött krémmel töltök meg. Na meg persze nem hiányozhat a savanykás szilvalekvár, és a jóféle alkohol, lehetőleg szilvapálinka (ki ne felejtsük a kevéske rumot sem, ami a piskótába kerül). 

Szatmári szilvatorta

Azt hiszem, sejthető, hogy ez a desszert nem a könnyűcske kategóriába tartozik, ellenben maga az ízrobbanás. Egyszerre keveredik a markáns szilva a lágy mandula- és kesernyés csokoládékrémmel, aztán a végén csiklandoz az pálinka.  Nem szabad kihagyni! 🙂

Szatmári szilvatorta

Szatmári szilvatorta

Share on facebook
Share on pinterest
Share on print

Hozzávalók:

A piskótához:
A mandula- és csokoládékrémhez:

Elkészítés:

  1. A piskótához kimérjük egy tálba az aszalt szilvát és a rumot, és min. 15-20 percig áztatjuk. Eközben habosítani kezdjük a puha vajat és a cukrot.  Amint jól kihabosodott, hozzáadjuk egyenként a tojásokat, majd a szárazanyagokat. Ezekkel is kikeverjük, s végül aprítógéppel durvára daráljuk az aszalt szilvát, s ezt is beleforgatjuk a darált dió kíséretében. 
  2.  A tésztát három, kb. 20 cm-es átmérőjű tortakarikába adagoljuk szét, s 180 C°-on 15-20 percig sütjük. Fogpiszkálós technikával ellenőrizhetjük, hogy teljesen megsült-e a piskótánk, ha beleszúrjuk, és tisztán húzzuk ki, akkor van kész. 
  3.  Míg a piskóták sülnek, a krémek alapját készítjük el. A kimért tej felét, a tejszínt, cukrot és vaníliaőrleményt melegíteni kezdjük egy fazékban. A zselatint hideg vízbe áztatjuk. Egy másik tálban kimérjük, és összekeverjük a tej másik felét a sárgájákkal, és a keményítővel. Ezt a keveréket a melegedő fazék tartalmához öntjük és folyamatos kevergetés mellett besűrítjük. Ekkor elkeverjük benne a megpuhult és  kicsavart zselatint. Ha elkészült, a felszínét közvetlenül letakarva félretesszük, míg teljesen kihűl. 
  4. Miután kihűlt a krémalapunk, elkezdhetjük habosítani a puha vajat. Ezután több részletben hozzáadjuk, és kikeverjük a krémalappal. Az így elkészült krémből kiveszünk kb. 5 púpos evőkanálnyit, s ehhez hozzáadjuk a kakaóport, amivel jól elkeverjük. A maradék krémhez hozzáadjuk a mandulaőrleményt és a természetes aromát
  5. A torta összeállítása következik. Lehelyezzük az első piskótát, egy kicsit megszurkáljuk villával és óvatosan mindenhol megcsorgatjuk a szilvapálinka 1/3-ával. Jól megkenjük szilvalekvárral, és rákenjük a mandulakrém felét. Ezután jöhet a második piskóta, amivel ugyanúgy járunk el, s a csokoládékrémmel töltjük meg végül. A harmadik piskótaréteget ugyanúgy átitatgatjuk a pálinkával, majd fejjel lefelé helyezzük a mandulakrémrétegre. 
  6. A tortánkat a maradék mandulakrémmel burkoljuk, majd ízlés szerint díszítjük. Én egy kis 1:1 arányú étcsokoládé ganachet is melegítettem, majd a tetejére csurgattam. Ennél az utolsó lépésnél csak a fantáziánk szabhat határt!
Szatmári szilvatorta
Pro tipp:

Az elkészült tortánk a legfinomabb, ha egy éjszakát pihen a hűtőben, ilyenkor érnek össze igazán az ízek. 🙂

Megosztás itt:

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Nyomtatás

Bejegyzések

Kávés panna cotta

Kávés panna cotta sós mandula sziruppal

Hát üdv újra itt! Sok-sok hét eltelt azóta a karácsonyias Csipkebogyós tarte óta, be kell látnom… Vannak ilyen összecsúszott, zsúfolt időszakok (építkezünk Morzsaföldén, khm), én

Pumpkin Spice szirup

Ez alkalommal először a blog életében, nem süteménnyel készültem nektek, hanem egy olyan édes csodával, amivel nem csak reggeli kávétokat, de bármely őszi, vagy akár

Grapefruitos mályvacukor

Ismét egy bulis finomságot szeretnék bemutatni, ez alkalommal bizony már lassan nyárbúcsúztatókra. Amolyan parti falatkák ezek, amik akármilyen összejövetelen megállják a helyüket, mind a felnőttek,

Facebook oldalam: