Fűszeres étcsokoládé tarte csipkebogyóval

Csak a szokásos… Úgy szalad az idő, el sem hiszem, hogy a második adventi gyertyát gyújtottuk meg a hétvégén. Kedvenc időszakom közepén járunk már lassacskán, ennek tiszteletére mutatnám be nektek a Karácsony ízű Fűszeres étcsokoládé tarte-ot. 

Fűszeres tarte

A tarte-okban az a szuper, hogy egyszerre ropogósak és krémesek. A keksz “bölcsőbe” bármilyen ízű és állagú krémet tölthetünk, a végeredmény mindig izgalmas és harmonikus. 

Ez a fűszeres étcsokoládé tarte selymes étcsokoládé réteget és kötelező savanykás elemként egy kis csipkebogyó lekvárt rejt. A múlt évben, ha nem is itt a blogon, de baráti társaságunk körében debütált Karácsonykor, és ha szabad hinni a véleményeknek, elnyerte az édesszájúak tetszését. 🙂

Fűszeres tarte

Ami a mostanság igencsak rohanó karácsonyi időszakoknak kedvez, a tény, miszerint ez a melengető fűszerekkel teli finomság igencsak gyorsan, nem mellesleg egyszerűen elkészíthető, és tuti sikeres lesz a kiscsaládi-nagycsaládi rendezvényeken. 

Fűszeres tarte

Fűszeres étcsokoládé tarte csipkebogyóval

Share on facebook
Share on pinterest
Share on print

Hozzávalók:

A tarte alaphoz:
A fűszeres étcsokoládé ganache-hoz:

Elkészítés:

  1. A tarte alap elkészítésével kezdjük. Ehhez kimérjük egy tálba a lisztet, a porcukrot és fűszereket. A hűtőhideg, felkockázott vajat is hozzáadjuk a keverékhez, majd kézzel, vagy robotgép segítségével, gyors mozdulatokkal durvára morzsoljuk. Ekkor hozzáadjuk a tojást is, majd egyneművé dolgozzuk.

  2. Egy normál méretű, kb. 30 cm átmérőjű piteformához mérten kinyújtjuk a tésztát 5-8 mm vastagra, majd kibéleljük vele a piteformát, a peremén túllógó felesleget eldolgozva, vagy lecsípve.  Hűtőbe tesszük 10 percre, eközben előmelegítjük a sütőt 180 C°-ra, majd 15-20 percig sütjük.

  3. Nekiláthatunk a csokoládé ganache-nak is. Ennek elkészítése végtelenül egyszerű: gőzfürdő fölött, úgynevezett bain-marie módszerrel összeolvasztjuk az egy tálba kimért hozzávalókat, végül hozzáadjuk a fűszereket is. Extra selymességért érdemes botmixerrel is átmenni a keveréken, hogy igazán egyneművé váljon.

  4. A kisült tarte alapot lehűtjük, majd gazdagon megkenjük csipkebogyólekvárral (egy kisebb 1-2 dl-es üvegcse simán rámegy). Ezután csurig töltjük a fűszeres ganache-sal, és min. 20 percre hűtőbe tesszük, míg jól megdermed és szeletelhetővé válik.

DSC_9132
Pro tipp:
  • Ha nem akad a kamra polcán csipkebogyó lekvár, bátran használhatunk helyette egyéb, alapvetően savanykás gyümölcslekvárt, mondjuk ribizlit.

  • Ha nem akad a kamra polcán csipkebogyó lekvár, bátran használhatunk helyette egyéb, alapvetően savanykás gyümölcslekvárt, mondjuk ribizlit.

Megosztás itt:

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Nyomtatás

Bejegyzések

Kávés panna cotta

Kávés panna cotta sós mandula sziruppal

Hát üdv újra itt! Sok-sok hét eltelt azóta a karácsonyias Csipkebogyós tarte óta, be kell látnom… Vannak ilyen összecsúszott, zsúfolt időszakok (építkezünk Morzsaföldén, khm), én

Pumpkin Spice szirup

Ez alkalommal először a blog életében, nem süteménnyel készültem nektek, hanem egy olyan édes csodával, amivel nem csak reggeli kávétokat, de bármely őszi, vagy akár

Szatmári szilvatorta

Itt vagyunk hát a csodálatos ősz közepén, ilyenkor egy picit mindenkinek jobban kedve támad valamilyen süteményt sütni, igazam van, vagy igazam van?  Van valami az

Grapefruitos mályvacukor

Ismét egy bulis finomságot szeretnék bemutatni, ez alkalommal bizony már lassan nyárbúcsúztatókra. Amolyan parti falatkák ezek, amik akármilyen összejövetelen megállják a helyüket, mind a felnőttek,

Facebook oldalam: